RASELE DE CAINI, PE GRUPE SI CATEGORII  
     
  Nu vom prezenta aici clasificarea actuala a raselor, ci vom face o scurta trecere in revista a lor asa cum se regasesc ele, pe grupe, in listele celor peste 300 de standarde oficiale inscrise in Registrele Federatiei Chinologice Internationale, deci omologate.  
   
  Rasele de caini din grupa 1. Cainii ciobanesti. Aproape ca nu exista tara care sa nu aiba o rasa nationala de caini ciobanesti. (Ciobanescul mioritic si carpatin sunt rasele Romanesti ale caror standarde, omologate pe plan national si propuse la FCI, fac cinste chinologiei romanesti. Alte rase de caini care intra tot in grupa1: Grahundul suedez, Buvierul de Flandra, Ciobanescul german, Ciobanescul de Pirinei, Ciobanesc galez, rasa Slovensky cuvac, si din Ungaria rasele: Komondor, Mudi, Puli, Pumi, Kuvasz).  
   
  Rasele de caini din grupa 2. Cainii de paza-aparare si cei utilitari sunt de talie mare, devotati si curajosi. (Saint Bernard, Dog german, Doberman, Ciobanescul german, Labrador, Siberian Husky, Buldog, Schnauzer urias, Boxer).  
   
  Rasele de caini din grupa 3. Terierii sunt rase de caini pentru vanatoare raspandite in intreg mapamondul, de talie mijlocie, uneori chiar mica. Terierii se aseamana intre ei, diferentele fiind date de colorit si mici diferente de talie: Welsh Terrierul, Airedal Terrierul, Fox-Terrierul. Scotish Terrierul si Skye au picioare foarte scurte, in Africa sunt doua rase:Terrierul de Congo si Basenji.  
   
  Rasele de caini din grupa 4. Tekelii sunt caini de vanatoare si de agremant., in limbajul curent sunt numiti ' soricari' denumire improprie pentru aceasta rasa.  
   
  Rasele de caini din grupa 5,6,7 si 8 sunt caini de vanatoare si reprezinta fala speciei canine. Dintre acestea mai reprezentative sunt: Pointerul, Bracul rase de aret, adica au invatat sa caute vanatul cu pene, apoi sa-l semnalizeze vanatorului prin pontare, ridicand un picior din fata si sa ramana in aceasta pozitie pana vine vanatorul. Retrieverul este caine de aport, adica gaseste vanatul doborat si tot el il aduce vanatorului. Limierii sunt caini specializati in urmarirea vanatului ranit. Bracul german, este cel mai raspandit caine de vanatoare pentru conditiile de relief si clima din tara noastra, Cokerul se descurca excelent in maracinisuri.  
   
  Rasele de caini din grupa 9. Sunt caini de companie: Cao de Aqua rasa portugheza, Jucaria havaneza, Xolox care este o rasa de caine fara par dar cu o piele foarte fina, luat in pat in cazuri de gripa, astm, jucand rolul unui calorifer{are o temperatura de 38,5-39 grade C}, Spitz pitic, Bichon Maltez, si Bichon cu parul cret, Cainele matasos de Malta, Pincher, Papillon, rasele tibetane:Shish-Tzu, Lhasa Apso.  
   
  Rasele de caini din grupa 10. Ogarii sunt cele mai vechi rase de caini. Din aceasta grupa de caini fac parte: Ogarul afgan, Ogarul rusesc, Ogarul englez, Ogarul scotian, Ogarul spaniol, Ogarul irlandez, Ogarul arab, Ogarul de Baleare, Ogarul sicilian de Etna, Whippetul, Ogarul maghiar.  
     
   copyright 2003, design by Florin Vas